Zasady dotyczące korzystania ze stołówki
w roku szkolnym 2021/2022
1. Szkoła zapewnia uczniom możliwość korzystania ze stołówki szkolnej.
2. Żywienie prowadzi się w godzinach, w których odbywają się zajęcia w szkole.
3. Stołówka zapewnia warunki higieniczne wymagane przepisami prawa odnoszące się do funkcjonowania żywienia zbiorowego.
4. Do korzystania z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej w pierwszej kolejności uprawnieni są:
- uczniowie: z klas 1-3 (przy ul. Sikorskiego w bud. nr 2),
- z klas 4-8 (przy ul. Mickiewicza w bud. nr 1), których oboje rodziców pracują,
- uczniowie otrzymujący dofinansowanie z MGOPS-u,
- dzieci z oddziałów przedszkolnych.
5. Pracownicy wydający posiłki zobowiązani są do zachowania szczególnej ostrożności, a przede wszystkim przestrzegania następujących zasad:
- zapewnienie odpowiedniej odległości stanowisk pracy, zgodnie z wytycznymi MEiN, MZ,GIS,
- stosowanie środków ochrony osobistej (rękawiczki, maseczki) oraz systematycznie i dokładne mycie rąk wodą z mydłem albo dezynfekowanie osuszonych dłoni środkiem na bazie alkoholu (mi. 60%),
- utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy oraz higieny osobistej.
6. Posiłki wydawane są w stołówce zmianowo zgodnie z harmonogramem, na podstawie zgłoszonej liczby dzieci korzystających z żywienia w szkole.
7. Na stołówce może przebywać tylko jedna grupa uczniów klas 1-3 wraz z nauczycielem, przy czym uznaje się, że uczniowie spożywający posiłek w trakcie danej przerwy obiadowej stanowią grupę.
8. Następna grupa może wejść na stołówkę po wykonaniu przez personel szkoły czynności dezynfekcyjno-porządkowych i po czasie w tym konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy.
9. Dzieci w oddziale przedszkolnym w grupie 3-4 l spożywają posiłek w sali lekcyjnej z zachowaniem bezpiecznego i higienicznego spożycia posiłku.
10. Przygotowane posiłki należy wydawać przez okienko podawcze. Posiłki odbierają pojedynczo uczniowie lub jeśli jest taka potrzeba, nauczyciel kl. 1-3 opiekujący się grupą.
11. Jednorazowe naczynia po posiłkach są odnoszone pojedynczo przez dzieci/ uczniów do okienka „zwrot naczyń”, skąd na bieżąco są odbierane przez wyznaczonego pracownika kuchni.
W klasach I-III nauczyciel pełniący dyżur nad grupą uczniów w stołówce lub na korytarzu jest zobowiązany:
1. Przypilnować uczniów (n-l na korytarzu), aby w sali nr 9 uczniowie zostawili tornistry, zdjęli kurtki (wieszają na wieszaku w sali lub na korytarzu).
2. Ustawić uczniów oczekujących na wejście do stołówki klasami (decyduje o kolejności wejścia poszczególnych grup).
3. Pełnić nadzór nad uczniami.
4. Kontrolować, aby uczniowie zachowali od siebie dystans oraz nie przemieszczali się w nieuzasadniony sposób po stołówce.
5. Przypilnować, aby uczniowie przed wejściem i po wyjściu ze stołówki przede wszystkim umyli wodą z mydłem bądź zdezynfekowali ręce.
6. pilnować, aby uczniowie zajęli wyznaczone miejsca i nie wstawali od stolików.
7. Po spożyciu posiłku, poinformować pracownika obsługi o wyjściu z uczniami ze stołówki.
Szkoła Podstawowa w Łobżenicy
ul. Adama Mickiewicza 20A
89-310 Łobżenica
telefon: 67 286 80 92 - budynek główny przy ul. Mickiewicza 20a
telefon: 67 286 00 19 - budynek przy ul. Sikorskiego 3
E-mail: sekretariat@spl.lobzenica.pl